Wednesday, January 9, 2013

ukhwah kami.. siti norfadzihasyafila

Bismillah..

Alhamdulillah,ukhwah ini telah melewati angka sepuluh tahun.Jika dihitung satu angka yang sangat lama,pejam celik sedar tak sedar memang sangat lama.Semua dari bidang dan lapangan yang berbeza,lifestyle yang berbeza,minat yang lain-lain dan yang paling penting sifat dan perangai yang variasi melengkapkan antara satu sama lain.

 
Panjang sungguh dah kembara kami semua,Alhamdulillah dari seorang kanak-kanak kami menjadi anak gadis dan kini satu fasa kearah kedewasaan.Kami hidup dengan pengalaman,kami belajar dari kesilapan,kami terima setiap kekurangan sebab kekurangan itu melengkapkan.Hanya lafaz hamdallah yang mampu diungkap betapa diri ini sangat berbangga mengenali kalian,walau dengan cara apa sekalipun kita semua mengenali tapi yang penting moga ukhwah ini hingga ke syurga.

Sedangkan lidah lagi tergigit,inikan pulak kami-kami yang memang manusia biasa..gaduh-gaduh manja,tak sependapat dan macam-macam lagi memang menjadi kebiasaan.Yang tegas,lemah gemalai,sopan santun ayu gadis melayu,senyum menawan,suka gelak ketawa,kadar keberanian yang luar biasa semua ada.Tapi yang penting kami gumbira jalani hidup seadanya.Membesar dalam keadaan bi'ah yang dijaga,kami masih kekal dengan tatasusila yang ada.Dalam menahan tembok hati ni ada jugak la termasuk part "adamhawa"dalam kalangan kami.Manusia biasa ok,nak-nak zaman remaja memang senang la benda tu nak hinggap tapi tak termasuk tiga si cik pengawas.

Menginjak SPM,ada yang dah ubah haluan..cita-cita tertinggi nak masuk universiti,tinggallah yang berbaki berjuang nak pegang title mahasiswa,konon dulu-dulu rimas dah orang asyik panggil budak sekolah,rasa nak keluar cepat-cepat je dari sekolah,nak pakai lelawa macam kakak senior dekat uni.Itu dulu,tapi sekarang kalau diberi pilihan saya nak masuk sekolah balik,nak cipta pengalaman-pengalaman yang sweet je dalam hidup.Tapi sampai bila dewasa tu nak dicapai kalau tak tempuh ujian-ujian yang ada dalam hidup.nak masuk syurga pun jalannya bukan yang sweet je,sebab yang indah tu tak semestinya sesuatu yang manis je.

Meniti hampir suku abad kami semua bernafas atas muka bumi Allah ni,masing-masing dah ada life sendiri..nak kejar impian masing-masing,nak hidup lagi selesa katanya.Nak bersua muka,nak outing sesama macam dulu-dulu sangat terhad.Tak masuk fasa ketiga hidup,masing-masing dah sibuk kalah menteri.Sebab tu orang cakap zaman study la zaman sweet 17 walaupun masing-masing tak ada la nak sweet sangat pun.

Penghujung 2012 menyambut berita gembira dari my dear friend ni,nak bertukar status rupanya.Mula-mula dapat tahu sedih pulak,sebab rasanya baru semalam kami ni pakai baju sekolah tup-tup dah nak jadi tunangan orang,apa-apa pun gumbira sebab dia jadi orang first yang bertukar status.Tak boleh jadi juara mengekalkan zaman sweet ini. ^^



finally..pembuka langkah pertama ^^

Dunia dah maju,zaman pun dah berubah..Alhamdulillah,masing-masing dah makin hampir kepada impian yang dihajati.Dulu dididik dan sekarang dah jadi pendidik.Mabruk 'alaikum ! Untuk yang masih mengejar impian yang diimpi all is well if you trust Allah,sebab kita masih ada hadaf yang lagi utama iaitu cinta Allah."Berjuang itu pahit kerana syurga itu manis"



 the sweet ustajah









setiap detik akan terus diingati..




#selamat menjejaki angka dua puluh lima tahun :)

2 comments:

  1. Alhamdulillah :)

    pray for us,hope the ukhwah till jannah insyaAllah..

    ReplyDelete